Arktis


Het kärlek i Arktis

   Normalt är isbjörnen världens ensammaste jägare och gillar det. Att dra runt på packisen i Arktis och inte behöva umgås med någon, det är isbjörnens livsideal. Undantag är hona med ungar, för de är tillsammans ungefär 2½ år. Ibland kan ett stort antal isbjörnar synas tillsammans, där det i så fall finns mycket mat, som t.ex. när ett valkadaver flutit iland. 2010 observerade vår expedition tolv björnar vid en död sillval. Alla fick chans att äta enligt en noggrann rangordning.
   Den 17 juli 2013 var jag med om något alldeles sensationellt. Vanligtvis brunstar isbjörnshonan i april månad, men denna dag mötte vi hane och hona i en enastående vacker kärlekslek. Detta möte ägde rum norr om Sjuöarna, och vi kunde följa händelserna på nära håll i över sex timmar. De kalasade på en nyfångad säl, de simmade, skvätte vattenmassor på varandra, de ”dansade ”  flera gånger och vilade skönt nära varandra. Som kulmen på kärleksmötet klättrade de över en isvall, till synes för att inga nyfikna paparazzifotografer skulle få en chans. Helt lyckades de dock inte dölja sin kärlekslek. Efter den följde en ny dansuppvisning och en fortsättning på den blodiga kärleksmåltiden.
  Mina medpassagerare var alla professionella naturfotografer. Ingen hade någonsin upplevt något liknande. Vi var rörande överens om, att ingen tidigare hade sett ett så vackert kärleksmöte i naturens värld.Nån däruppe måste gilla mig!